Shriners Hospitals for Children - Honolulu

1310 Punahou Street, Honolulu, Hawai‘i 96826

Completed

2016

Aerial view of construction

Belt Collins’ involvement with the Shriners Hospital redevelopment started with planning and entitlement support. A Plan Review Use Permit was prepared, which included presentations to three neighborhood boards, individual meetings with elected State and County officials, and presentations to adjoining neighbors. For the design, the civil engineers coordinated with the design-assist team on attaining the parking requirements, avoiding dynamic vehicle loads over the underground stream, providing fire protection and utility services to all active portions of buildings during and following constructing, and meeting the low impact develop requirements for storm water runoff. Belt Collins’ Civil and Landscape staff collaborated on the site design to retain the existing landscape along Punahou Street and to incorporate sustainable site design practices, such as a storm water infiltration system. A key component of the site design was creating a formal campus setting, reflective of the local tropical island environment that is comfortable and familiar to the patients the hospital serves. The project included a 165-stall parking lot that maintained and enhanced the open space landscape.

Shriners Hospital embarked on a plan to rebuild their nearly 40-year old facility in Honolulu without discontinuing services to its patients and the community. As part of the consultant team undertaking this task, all the Belt Collins in-house disciplines participated in accomplishing the Hospital’s goal. The site challenges included designing around an underground stream, maintaining utility services to the operational hospital areas throughout construction and providing on-site staff and visitor parking to the extent possible.

Shriners Hospital embarked on a plan to rebuild their nearly 40-year old facility in Honolulu without discontinuing services to its patients and the community. As part of the consultant team undertaking this task, all the Belt Collins in-house disciplines participated in accomplishing the Hospital’s goal. The site challenges included designing around an underground stream, maintaining utility services to the operational hospital areas throughout construction and providing on-site staff and visitor parking to the extent possible.

Aerial view of construction

Belt Collins’ involvement with the Shriners Hospital redevelopment started with planning and entitlement support. A Plan Review Use Permit was prepared, which included presentations to three neighborhood boards, individual meetings with elected State and County officials, and presentations to adjoining neighbors. For the design, the civil engineers coordinated with the design-assist team on attaining the parking requirements, avoiding dynamic vehicle loads over the underground stream, providing fire protection and utility services to all active portions of buildings during and following constructing, and meeting the low impact develop requirements for storm water runoff. Belt Collins’ Civil and Landscape staff collaborated on the site design to retain the existing landscape along Punahou Street and to incorporate sustainable site design practices, such as a storm water infiltration system. A key component of the site design was creating a formal campus setting, reflective of the local tropical island environment that is comfortable and familiar to the patients the hospital serves. The project included a 165-stall parking lot that maintained and enhanced the open space landscape.

To keep the hospital in full-service throughout construction, new facilities were built in two phases.

To keep the hospital in full-service throughout construction, new facilities were built in two phases. During the first phase an undocumented fuel tank was found, the removal of which was coordinated by Belt Collins environmental staff along with processing of the National Pollutant Discharge Elimination System (NPDES) permit for construction storm water discharges.

Five years after completion of the site redevelopment project, expansion of the Family Quarters Building was undertaken. The project included providing a new entry with steps and accessible ramps, new landscaping and irrigation lines, and storm drain system improvements to serve a courtyard area created by the building expansion which blocked sheet flow from the previously open area.

To keep the hospital in full-service throughout construction, new facilities were built in two phases.

To keep the hospital in full-service throughout construction, new facilities were built in two phases. During the first phase an undocumented fuel tank was found, the removal of which was coordinated by Belt Collins environmental staff along with processing of the National Pollutant Discharge Elimination System (NPDES) permit for construction storm water discharges.

Five years after completion of the site redevelopment project, expansion of the Family Quarters Building was undertaken. The project included providing a new entry with steps and accessible ramps, new landscaping and irrigation lines, and storm drain system improvements to serve a courtyard area created by the building expansion which blocked sheet flow from the previously open area.

Get in touch

We'd love to hear from you.

Contact Us